Lotta Lewenhaupt körsbärsblomning

I körsbärsblommans tid

Inte så långt innan det var körsbärsblommans dag åkte jag till Paris, och fick en så rejäl dos av vårväder, blommande träd och sitta ute på caféer att jag kom hem till Stockholm med en rejäl förkylning. Det var det värt. För i Paris blev det också en rejäl dos kultur, sedan länge ”medicinerad” och egentligen lika välbehövlig som vårsolen. Hur är det man säger? Det blir en traverstering: jag begår kultur, alltså andas och lever jag. Och nu, mina vänner, får ni förbereda er på en LÅNG text!

 

Först var det Mapplethorpe på Grand Palais: väl hängt om jag så säger, och särskilt roligt att det mest var unga fnissande tjejer som gick in bakom gardinerna i det mörka lilla rummet där de mest ”erotiska” motiven exponerades (och so what, vem är det alltså som är mest nyfiken på svarta snoppar?) men mest sevärt var ändå blombilderna och porträtten. Efter en välsmakande lunch (förrätt mjäll grön sparris med svart kaviar; är det ”a freudian slip”?) blev det utställningen med bilder av Bill Viola, också den på Grand Palais. Fantastiskt, och suggestivt på ett annat sätt. Lågvattenmärke dagen därpå var däremot Musée Arts Decoratifs modeutställning med/av belgaren Dries van Noten: ibland, men särskilt i modevärlden, är det märkligt hur ”kejsarens nya kläder” upprepar sig som fenomen. Den här utställningen, som blivit ganska så ”uppskriven”, saknade inte goda referenser (dvs inspirerande förebilder) för de fanns mer än väl (vem älskar inte Schiaparelli?), men vad blev det så av dem mer än – kejsarens nya kläder och eftersmaken att Dries van der Noten inte vågar gå ”hela vägen ut” på egen hand. Inte ens rena kopieringar är inspirerade. Vilken besvikelse! Samtidigt intressant, för i alla fall jag som har ganska så bra ”referensmaterial” i modevärlden har aldrig varit imponerad av just Dries van Noten; som designer tycker jag han är både tråkig och absolut okänslig för form, men OK det finns de som tycker annorlunda. Min åsikt är att ger man Elsa Schiaparelli som inspirations-referens måste man väl ändå försöka se det humoristiska i hur man dekorerar en kavaj, det räcker inte med guldgaloner. Jag är inte ensam om åsikten: i de mycket mörka, dåligt belysta och väldigt murrigt för att inte säga förvirrat scenograferade lokalerna, sprang jag och min syster på några svenskar, bland annat Wanja Djanaieff, en träffsäker designer (fullsketen med humor) som var precis lika besviken som vi.

 

Efter regn kommer solsken, som bekant. Mapplethorpes mer skulpturala bilder möter Auguste Rodins skulpturer på Rodin-muséet var (är!) en revelation som engelsmännen säger. Igen: väl hängt. Ur flera perspektiv. Efter den kulturkicken var det inte mycket annat att göra än att gå på bio och se John Tarturros film ”Fading Gigolo”, där Woody Allen spelar en osannolik ”pimp” och Tarturro själv spelar en lika osannolik latin lover. Fullkomligt underbart! Därmed säger jag bon appetit, om ni har lust på Paris.

Ett svar till “I körsbärsblommans tid”

 1. Charlotta B skriver:

  ”If you turn black, you never go back”….påstås det 🙂
  Vi är i hormonernas våld – har jag nått insikt om efter seminarium med Bitten Jonsson – trots att vi gärna vill tro att vi själva bestämmer…Att bemästra och stävja deras makt är inte helt lätt för småbrudar.Därav fnissandet, gissar jag 😉

  Svart kaviar är proppfull med Omega 3, vilket man bör äta mycket mer av än vad vi generellt gör idag.Det råder grav obalans mellan Omega 3 och Omega 6….ration bör vara 1 -1 men tyvärr står det 1 – 25 i kampen mellan dem.Inte bra.Omega 3 är inflammationshämmande och Omega 6 dess motsats….Vi matar oss med felaktiga livsmedel.Släng ut allt med lång hållbarhet (Omega 6 så det står härliga till) ur skafferi + kylskåp och vägen mot sundare leverne har börjat!
  Källa: kostrådgivare Anna Hallén

  Humoristiska designers…..var finns de? På en yakuza-hand kan jag räkna upp dem. Prettodesigners som tar sig själva på djupt allvar, kryllar det däremot av dock, enligt min egen, generaliserande och icke förlåtande, personliga uppfattning 😉

  Tarturrotipset låter bra! Jag skrattar redan; Allens knaskaraktärer är oemotståndligt gapflabbsframkallande 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *