Jag & mina boklådor

Min kära syster i Paris undrade vad en ”boklåda” är. Inte är det direkt som de där utmed Seine i Paris; på svenska snarare ett skämtsamt omdöme om en bokhandel. Jag har mina favoriter, de privatägda som kämpar för sin överlevnad – som Hedengrens vid Stureplan och NK Bokhandel. En del böcker är lite dyrare där, men det tycker jag man kan överleva eftersom det är behjärtansvärt att de (bokhandlarna) fortsätter att finnas, men sluta tänka på dem som ”showroom” där ni kan bläddra igenom det ni sedan beställer på amazon eller adlibris. På bilden ovan syns ett komprimerat men fint exempel på hur min lilla Stilguiden skyltats upp på NK Bokhandel när jag var där. Ni anar inte hur jättehärligt det är att se sina ”bebisar” över en hel vägg!

FullSizeRender 8

Det här med egna böcker är lite som att ”bli med barn”. Grossessen lämnar vi därhän; födseln är fantastisk – lukta, känna, kolla in detaljer som de rundade hörnen och det pyttelilla svarta minnesbandet som är ett måttband … Jag är väldigt stolt över min lilla röda, och jag är väldigt glad att den sticker ut som den gör. Men nu är det en hel del jobb med att boken ska ”komma ut” så brett som möjligt. Man måste synas och jag måste ut ”på scen” och prata för varan. ”I måste man ligga”, som en av mina gamla tidningschefer sa. (Vad exakt det innebär vet nu om någon David Lagercrantz, som skrivit Milleniumsvitens del fyra.)

IMG_1747

Naturligtvis tycker jag att Stilguiden har sitt berättigande på marknaden – den tävlar nu med tre andra böcker i samma ämne: Christian Quaglias Välklädd, Fredrik af Klerckers Stiljournalen och Säker stil av duon Ebba von Sydow/Emilia de Poret. Min bok är mer allmängiltig vad gäller stilråden, inte minst tack vare 50 superbra tips om klädvård. En av mina bästa vänner menar att bland det bästa är min idé om hur man klär sig efter figurtyp, och att jag talar varmt för att framhäva sin egen stil. Jag skriver att jag vill vara ungefär som en personlig tränare i hur att klä sig väl och smart. Där byggstenarna består av god kvalitet och bra passform. Det borde finnas massor som vill lära sig mer om det. Nu finns alltså boken på NK och Hedengrens och andra boklådor ute i landet. Mig kommer man att få träffa på Hedengrens (13 oktober kl 17.30) och på Bokmässan i Göteborg 26–27 september. Tidningsintervjuer är på gång, bl.a. i Älskade Östermalm. Själv väntar jag fortfarande på att morgonsofforna ska höra av sig …

FullSizeRender

Vad ni ser på den suddiga bilden ovan är några ”gamla” vinnare av Damernas Världs designpris Guldknappen. Jag var på galan där många marängsviss-klänningar passerade revy efter devisen ”galaklädsel”; själv kom jag i min smokingvariant från Filippa K (som by the way blev årets knappvinnare), helt efter idén att ”anonym svart kostym” ger en intressant signal … i efterhand fick jag höra att en grafisk designer jag känner ansåg att jag var bäst klädd! Men häftigast var att Marcel Marongiu, knappvinnare 1993 och på nionde plats från vänster på bilden här, fick berätta sitt bästa DV-minne och sa att det var när han fick en helsida i tidningen för att jag valde ett plagg ur hans första kollektion; det var en fantastisk vit kappa som fotograferades på en lavastrand på Island minns jag … när Marcel säger mitt namn skrek jag rakt ut, så otroligt glad blev jag! Det här med fashion-moments är just precis sådant, och inte bara att komma ut med en ny bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *