Hatten av! Hattar ur designern Lars Nilssons samling på Hallwylska

Hatten av & hatten på

På vinjettbilden ovan syns en massa stråhattar i varierande stil. De finns i en av montrarna i utställningen Hatten av! på Hallwylska museet. Titeln på utställningen kommer av ett galant uttryck: på franska säger man Chapeau, på engelska heter det Hats off och detta kom till synes under 1700-talet då man (män!) som en vördnadsfull gest svepte av sig hatten för överordnande personer, typ kungligheter. Men man tar också av sig hatten för den man beundrar, eller säger Chapeau när man tycker att någon har gjort något fantastiskt. Själv meddelar jag nu ”hatten av” för Lars Nilsson som är mannen bakom utställningen på Hallwylska, både som idégivare och curator.

Jag, som i och för sig varit inblandad en hel del i den utställningen (och skrivit föremålstexter, bland annat), tycker att ni är dumma om ni missar den – för det är en riktig liten juvel i det utbud som just nu pågår. Nu skrevs det en hel del om hattutställningen när Stockholm Design Week pågick i början av februari: det var glammigt vernissage 6 februari och dagen innan var det ”salong” där jag pratade med Lars Nilsson i rollen som samlare. (Lite personligt fashion-gossip blev det också, det var liksom lika bra att passa på.) Det är för övrigt Lars som har tagit bilden ovan. Till utställningen har han också gjort en hel del bilder tillsammans med fotografen Carl Bengtsson, bilder som förhoppningsvis kan bli till en bok. OK, då visar vi en av dem: en vidlyftig så kallad herdinnehatt från Christian Lacroix haute couture 1990.

Hatten av! Hattar ur designern Lars Nilssons samling på Hallwylska

Under nästan nio år arbetade Lars för just Lacroix, först som assistent och sedan som ”högerhand” och design director för couturen vilket bl.a. innebar att komma med idéer för hur hattarna till visningarna skulle se ut. Man skulle kunna säga att Lars är hatt-fashionista, men inte så att han är besatt av hattar utan att han är absolut fascinerad av hattar som företeelse och håller med Christian Lacroix om att just hatten väldigt ofta är ”pricken över i” vad gäller visningar och – i vissa fall – modereportage. Och: i privata och personliga sammanhang kan också hatten sättas som prick över i:et. I utställningen finns en miniatyrmodell av en s.k. Homburg-modell som varit med om många skojiga fester; just den är ett bevis på att Lars inte bara samlar på hattar utan även använder dem. Det finns flera godbitar att ta del av: några av Philip Treacys sköna galenskaper, gjorda för Chanel; en söt bandå med hermelinsvansar från Schiaparelli; flera turbaner från Yves Saint Laurents omtalade Liberation-visning 1971 som var inspirerad av 40-talet, vilket resulterade i att axelvaddar blev populärt.

Hatten av! Hattar ur designern Lars Nilssons samling på Hallwylska

Ovanstående bild visar översikt av utställningen uppe i det s.k. tavelgalleriet, som Lars ”byggt in” med skärmar bl.a. klädda med tyger från couturehusen. Foto Erik Lernestål. När vi nu ändå är inne på mode känner jag starkt för att kommentera ”årets modefilm” som jag såg igår, alltså Yves Saint Laurent med den relativt porträttlike Pierre Niney i huvudrollen (han är mer lik Vogue-redaktören Hamish Bowles, just som min biokompis tyckte); det var en besvikelse för oss som älskar Yves, men vi har dokumentären L’Amour fou som mer realistisk tröst. I alla fall jag har den hemma i dvd-biblioteket.

Ett svar till “Hatten av & hatten på”

  1. cilla skriver:

    Den ser jag verkligen fram emot att se vid nâsta Stockholmsbesök! Fotot ser inbjudande ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *